Målsetninger i behandlingen på Riisby


”Pasientene skal lære hvordan de kan mestre livet sitt uten bruk av rusmidler”.

Riisby jobber tverrfaglig med spesialisert kompetanse på alle typer rusavhengighet og samtidige psykiske lidelser. Hver pasient får individtilpasset behandling basert på den enkeltes behov. Brukermedvirkning er et vesentlig aspekt under oppholdet. Alle pasienter ivaretas av et tverrfaglig team som inkluderer sosialfaglig, medisinskfaglig, miljøterapeutisk og psykologfaglig kompetanse. Som pasient har man en behandler som vil fungere som en stabil kontakt gjennom behandlingsforløpet.

Pasienten får muligheten til å ha innvirkning på eget liv, bli seg bevisst sine egne valg og ta ansvaret for disse. Hver enkelt får muligheten til å bli bedre kjent med egne ressurser. De får også mulighet til å skape erfaringer som tenner håp og livsmot. Riisbys målsetting er at alle pasienter skal oppnå en positiv varig forandring, og selv kunne skille mellom hva hun/han kan gjøre noe med og hva hun/han må leve med.

Samtidig med behandling av ruslidelsen(e), får pasientene behandling for sine somatiske og psykiske lidelser. Riisby henviser også pasienter til andre deler av spesialisthelsetjenesten ved behov. Forløpskoordinator sørger for sammenheng og struktur i behandlingsløpet i tråd med nasjonale faglige retningslinjer.

Underveis i behandlingen er livet etter Riisby et viktig fokusområde for å sikre varig effekt av behandlingen og sikre livskvalitet over tid. Riisby ser på institusjonsoppholdet som en del av et lengre sammenhengende behandlingsopplegg som inkluderer samarbeid med NAV/sosialkontor, fastlege, DPS, rusteam m.fl. Et viktig fokusområde i behandlingen vil være å finne gode tiltak tilpasset den enkeltes behov for å legge til rette for god rusmestring og livskvalitet etter utskrivelse.