Behandlingstilbudet på Riisby
Rusmestring
Gjennom evidensbaserte behandlingsmetoder tilpasset den enkeltes behov vil det gjennomgående være et fokus på rusmestring. Relevante temaer kan for eksempel være hvordan forme seg et liv man ønsker å leve, hvordan ta tilbake kontroll og autonomi i egen hverdag, hvordan finne seg selv og sin identitet uten rus, hvordan komme seg videre fra fortiden, hvordan forholde seg til andre mennesker på nye måter, hvordan snu egne vaner, atferd og tankegang, hvordan ta gode valg for seg selv, hvordan kjenne igjen og lytte til egne følelser og behov, hva er rusens funksjon mm. Rusmisbruk og –avhengighet vil ofte kunne sees i lys av en større kontekst der rus, psykisk og fysisk helse, relasjoner, livssituasjon, fortid og fremtid henger sammen. Inspirert av evidensbaserte metoder og terapiretninger som kognitiv atferdsterapi, eksponeringsterapi, mindfulness, traumesensitive tilnærminger og motiverende intervju vil disse og andre temaer kunne utforskes i samtaler både individuelt og i gruppe.
Jevnlige ansvarsgruppemøter med eksterne instanser og videre oppfølging etter behandling er vesentlige deler av behandlingstilbudet. Dette for best mulig å legge til rette for at pasienten kan fortsette å ta et valg om rusfrihet også etter utskrivelse.
Som ledd i veien mot god rusmestring vil ofte bolig, økonomi, arbeid, stønader, og nettverksbygging være hensiktsmessige områder å jobbe med.
Traumebehandling
En del personer med rusavhengighet bærer på traumeerfaringer og vonde livsbelastninger som både kan være medvirkende og opprettholdende faktor for rusmisbruket.
Riisby har god kompetanse på stabilisering og behandling av traumereaksjoner i kombinasjon med behandling av rusmisbruk og annen komorbid problematikk. Riisby tilbyr evidensbasert behandling som kan inkludere kognitiv terapi, metakognitiv terapi, traumefokuserte og mentaliseringsbaserte tilnærminger, EMDR og traumesensitiv yoga.
I tillegg til individuell traumebehandling tilbyr Riisby traumekurs i grupper med undervisning, ferdighetstrening gjennom konkrete øvelser og arbeid mellom møtepunkter. Gruppene går over ti uker parallelt med øvrig behandlingsopplegg.
Kognitiv atferdsterapi
Kognitiv atferdsterapi er en godt dokumentert behandlingsmetode for flere psykiske lidelser. Metoden omfatter problemløsning og innsikt i sammenhengen mellom tenkning, handlinger og følelser. I samråd med en av våre terapeuter vil pasienten bli presentert verktøy for å kunne ta mer kontroll over og ansvar for egne tankeprosesser, emosjonelle responser og atferdsmønstre. På Riisby vil man få mulighet til å kunne trene på selvregulering og opparbeide større grad av opplevd kontroll på følelser, tanker og handlinger.
I behandling av rusmiddelavhengighet, søvnproblemer og psykiske lidelser vil det også kunne fokuseres på andre supplerende evidensbaserte metoder (atferdsaktivering, metakognitiv terapi, eksponeringsterapi m.fl.) tilpasset pasientens behov.
Gruppetilbud
Riisby benytter gruppeterapeutiske intervensjoner slik at pasientene kan dra nytte av hverandres refleksjoner og erfaringer, få trening i å bli utfordret av andre, forholde seg til andre mennesker i en rusfri setting, forholde seg til og trene på å håndtere egne tanker, følelser og reaksjoner som oppstår i møter med andre mennesker.
Riisby tilbyr ulike gruppetilbud basert på behovet i den aktuelle pasientgruppen. Riisby har faste rusmestringsgrupper ukentlig, i tillegg tilbys psykoedukative og interaktive traumekurs i grupper. Andre grupper som kan tilbys avhengig av pasientgruppens behov er blant annet pargruppe, sorggruppe, angstgruppe, depresjonsgruppe, gruppe med fokus på ferdighetstrening, eller gruppe med fokus på nettverksbygging.
Parterapi
For par som er innlagt på Riisby kan det være aktuelt å ha fokus på parforholdet; parenes behov og interesser og hvordan ha det godt sammen. Par kan få hjelp til utforske hvordan man kan støtte hverandre i en rusfri hverdag under og etter oppholdet på Riisby. Riisby tilbyr grupper for par og parsamtaler, etter ønske og behov.
Aktivitetsavdeling
Riisby er opptatt av å bistå pasientene med å finne alternativer til rus, strategier for mestring og å finne frem til pasientenes ressurser. Riisby har flere dyktige og erfarne aktivitører, samt en egen aktivitetsavdeling. Aktivitørene engasjerer pasientene til å bli med ut i naturen, lære nye aktiviteter eller gjenoppta gamle interesser, bruke fantasi og kreativitet, samt skape noe og kjenne på mestring. Det tilbys store og små utflukter og aktiviteter ukentlig. På utfluktene gis det mulighet til å bli kjent med Innlandets kultur og historie. For mange pasienter vil slike arenaer også innebære mulighet for en god samtale med en som lytter.
Riisby har store og godt utstyrte treningsrom.
Det kristne tilbudet
Behandlingen bygger på et helhetlig menneskesyn med fokus på fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov. Egne ressurser står sentralt. Riisbys pasienter får tilbud om samtaler med Riisbys institusjonsprest. Har pasienten behov for å komme i kontakt med andre livssynsgrupper, kan presten hjelpe med dette.
På Riisby starter hver morgen med lystenning i Stabburet for de som ønsker. Dette er en mulighet for en samtale med presten, eller en stille stund sammen med andre.
Temaer som tro, tvil, bearbeiding av sorg, skyld og tilgivelse kan være utgangspunkter i en samtale med presten. Ved behov kan Riisby også tilby grupper om nevnte eller andre relevante temaer.
Skoletilbud og arbeidstrening
I samarbeid med Karrieresenteret i Gjøvik tilbys undervisning i Riisbys egne skolebygning. Fagtilbudet tilpasses pasientenes behov. Skoletilbudet kan slik åpne opp for muligheten til å fortsette med utdannelse etter avsluttet behandling.
Ellers har alle pasienter mindre ukentlige praktiske oppgaver i form av kjøkkenoppgaver, renhold, vedlikehold av uteanlegg mm. Enkelte pasienter kommer i gang med arbeidstrening i bedrifter i avslutningsfasen av behandlingen. Samarbeid med jobbspesialist, arbeidsgiver og arbeidsliv generelt kan være et viktig fokusområde i behandlingsforløpet.
Treningsreiser
Treningsreiser (permisjoner hjem) inngår som en vesentlig del av behandlingen. Reisene planlegges og evalueres i samråd med hovedbehandler for å legge til rette for god rusmestring. Reiser hjem anses vesentlige for å få trening i å aktivt velge rusfrihet også utenfor institusjonens vegger. Reiser hjem og refleksjoner rundt disse reisene har som formål å hjelpe pasientene med å forstå egen rusatferd og rusavhengighet, og få trening i å implementere forebyggende tiltak. Reisene gir gode muligheter for å opparbeide en helsefremmende autonomi og styrke evnen til å ta ansvar for egne handlinger og fremtidige valg. Treningsreisene kan også være nyttige for etablering av nettverk og for å tilrettelegge for livet etter behandlingsoppholdet.